20 Yaş Diş Çekimi

20 Yaş Diş Çekimi

20 yaşlarında çıkan 3. büyük azı dişlerine ‘yirmilik diş’ denir. Bu dişler ağız içerisinde 4 tane bulunmaktadır. İki üst sağ ve sol ile iki alt sağ ve sol olmak üzere.

Yirmilik dişler ağız içerisinde yer olmaması durumundan sebep çoğu zaman gömük kalmakta ve diğer dişlere baskı uygulamaktadır. Bu şekilde diğer dişlerde eğrilikler, ilgili dişleri de enfekte etmesi gibi sorunlara sebep olabilirler. Bunun haricinde tam çıkamadığı ve oral kalite içerisinde arkın en arkasında konumlandığı için temizlenmesi de bir hayli zordur. Zamanla bu yüzden bu bölgelerde enfeksiyon gelişmekte ve ilerlemekte. Bu durum dişçürükleri, periodontal hastalıklar ve daha bir çok şekilde kendini gösterebilmektedir.

Hekim tarafından aksi belirtilmediği sürece bu dişlerin çekilmesi tercih edilir. Çekilmemesi gereken veya düşünülen durumlar farklılık gösterebilir ancak bazı vakalarda gerekli olabilmektedir. Her iki büyük azı dişi de kaybedildiği durumlarda, protetik olarak desteği şart olan durumlarda … gibi bazı hallerde durması tercih edilebilir. En doğru endikasyon panaromik röntgen desteği ile ağız içi muayene ile mümkündür.

20 Yaş Diş Çekimi Nasıl Gerçekleşir?

20 yaş dişlerin çekimi lokal anestezi altında yapılır. İltihaplı halde veya vücuda zarar verici etkisi olması halinde bu dişlerin çekilmesi zararlı etkiler oluşturabilir. Bu sebeple böyle durumların varlığında çekim öncesi enfeksiyon, ilaç tedavisi ile minimum’a indirilir ve çekim daha sonra yapılır.

Anestezi uygulandıktan sonra ilgili bölgeye özel el aletleri yardımı ile girilir ve diş gömülü değil ise gerek tek parça gerek birden fazla parça halinde çıkartılır.

İlgili dişin gömülü olması durumunda diş etine küçük bir kesi atılır ve dişe o şekilde ulaşılır. Daha sonraki prosedür benzerdir.

Ameliyat esnasında ağrı hissetmek gibi bir durum söz konusu değildir.