Dişeti Greftleri

Dişeti Greftleri

Sağlıklı diş etleri dişlerimizi periodontal hastalık ve hassasiyetten koruyucu özelliği vardır. Estetik bir gülümseme için diş etlerimizin sağlıklı olması gerekli olmakla beraber dişlerimizin tam fonksiyon görmesinde de önemli rol oynamaktadır. Çok çeşitli diş eti grefti operasyonları bulunmaktadır. Ve operasyonun şekli, diş eti çekilmesi miktarına, diş eti çekilmesinin şiddetine ve hastanın isteklerine göre belirlenir.

Diş eti uzmanı, seçenekler söz konusu olduğu zaman hastayla en uygun olan yöntemin hangisi ya da hangileri olabileceği konusunda hastaya bilgi verir.

  • Diş eti grefti operasyonlarının gerekliliği; diş eti çekilmesi, travma, periodontal hastalıklar nedenli olabilmektedir.
  • Diş eti greftlerinin amacı diş eti çekilmesini durdurmak, diş eti çekilmesini kapatmak ve mümkünse orijinal pozisyonuna getirmektir.
  • Diş eti greftleri genellikle diş eti çekilmesi olan durumlarda kullanılmaktadır.
  • Diş eti greftleri ile her diş eti çekilmesinin örtülmesi mümkün değildir.
  • Diş eti çekilmesinin durdurulması için de diş eti greftleri uygulanabilmektedir.
  • Ağız içerisinden alınan doku bölgesinde 4-12 hafta içerisinde yeni doku oluşmaktadır.
  • Öncesinde ve sonrasında ağız hijyeninin optimum olması operasyonun başarısında çok önemli bir etkendir.

Nasıl Bir Tedavi Yöntemi?

Çok çeşitli dişeti grefti operasyonları bulunmaktadır. Operasyonun şekli endikasyona göre değişiklik gösterebilmektedir. Çeşitli operasyon tipleri; bağ dokusu grefti, epitelli bağ dokusu grefti, serbest diş eti grefti, saplı greftler, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu gibi. Yapılacak işleme, uzman hekim kadromuz tarafından endikasyona göre en uygun protokol takip edilerek karar verilir.

Greft operasyonları, bireylerin kendi dokuları kullanılarak gerçekleştirilmekle beraber doku bankalarından sağlanan dokularla da yapılabilmektedir.

Ancak bilinmelidir ki bireyin kendi dokusu maksimum uygunluğu olan yapıdır.

Ağrısız Tedavi

Dişeti Greftleri operasyonları sırasında lokal anestezi yapılarak operasyon bölgeleri uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı olmamaktadır. Ameliyat sonrasında bireyler rahatlıkla evlerine gidebilmektedir ancak eğer araba kullanacaklarsa genellikle yanlarında bir kişi ile gelmeleri ve arabayı o kişinin kullanması önerilmektedir. Çünkü her ne kadar ağrı olmasa da bir operasyon sonrası olduğu için kişilerde bir rahatsızlık hissi olabilir.

Ameliyatı yapan diş eti uzmanı, operasyon sonrasında yapılması gerekenleri, ilaçların kullanım şekillerini detaylı bir şekilde anlatır.İyileşme genellikle hızlı olmaktadır. 1-2 hafta içerisinde doku iyileşmekte, dikişler alınmaktadır. Bazı bireylerde ise bu iyileşme dönemi uzayabilmektedir. Transfer edilen dokunun, alıcı bölgedeki doku ile tamamen birleşmesi 6-8 hafta içerisinde olmaktadır. Operasyon sonrasında bu bölgedeki dişlerde hassasiyet artışı meydana gelebilmektedir, iyileşme ilerledikçe bu hassasiyet de azalacaktır. Operasyondan 1 hafta sonra diş eti uzmanı, operasyon alanını görmek için kontrol randevusu verecektir. Eğer uygun görür ise dikişlerin bir kısmını bu randevuda alacaktır.