Dental İmplant

Dental İmplant; Diş eksiklikleri kişinin hayatını hem sağlık hem estetik yönden olumsuz etkileyen bir problemdir. Bu eksiklikler ile yaşayan kimselerde zaman içinde ciddi sindirim sistemi problemleri, gülümsemeden kaçınma, sosyal hayattan uzaklaşma gibi birçok sıkıntı baş gösterebilir. Halbuki diş eksikliklerinin doğru şekilde telafi edilmesiyle çok daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam mümkün olur.

Uzun seneler diş eksikliklerinin giderilmesi için geleneksel protezler tercih edilmiştir. Bu protezler diş eksikliğinin miktarına bağlı olarak sağlam dişlerin kesilerek küçültüldüğü sabit köprü protezler ya da hastanın yeterli konfora ulaşmasının çok zor olduğu takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerdir.

Özellikle hareketli protez kullanan kişilerde zamam içinde çene kemiklerinin maruz kaldığı kuvvet yüzünden erimesi, kişinin sağlıklı bir çiğneme yapmasını imkansız hale getirebilir. Yeterli desteği bulamayan protezler her harekette ağız içinde oynayıp konuşma esnasında da çeşitli sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Sabit protezlerde ise tek diş eksikliğinde dahi komşu iki dişten destek almak adına sağlam dişlerin kesilmesi gerekebilmektedir. Biyo uyumlu yani vücut dokularına uyumlu ve insan sağlığına zararsız implantların geliştirilmesi, diş eksikliklerinin çok daha sağlıklı ve konforlu şekilde giderilmesi mümkün hale gelmiştir.

Temel olarak implant uygulamaları, taşıdığı diş protezlerinin yükünü gerçek bir diş kökü gibi çene kemiğinden destek alarak karşılamakta; çok daha doğal ve sağlıklı bir çiğneme, konuşma ve görünüm oluşturmaktadır. Bu sebeple implant, eksik dişlerin yerine uygulanan en doğru tedavi şeklidir.

İşlem özet olarak; kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla bağlanan, doğal bir diş gibi iş görebilen, titanyum ve alaşımlarından oluşan vidalardır. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı kemik kaybı, diş çürüğü veya zamanla oluşan aşınmalara bağlı dişkayıplarında çene kemiğinin uygulanarak kaybedilen dişin kök vazifesini görmesini sağlayan modern diş hekimliği uygulamasıdır. Sonrasında implantların üzerine çiğneme fonksiyonunun ve estetik beklentinin yerine getirilebileceği dişler uygulanır.

Dental İmplant Avantajları Nelerdir?

Kimi zaman bir ya da birkaç diş eksikliğinde kimi zaman ise bütün bir dişsiz ağız için implantlar planlanır. İmplantlar tamamen sabit bir protez kullanımı için uygulanabildiği gibi hareketli protezlerin kullanımını kolaylaştırmak için de uygulanabilmektedir.

Dental İmplant planlamaları yapılırken hastanın genel sağlığı da önemli bir rol teşkil etmektedir. Her ne kadar sanıldığından daha basit bir cerrahi işlem olsa da implant işlemleri için hastanın genel sağlığının yerinde olması gerekir. Kalp, şeker, tansiyon ve bazı kan hastalıklarında ya da kemik oluşumunu ve iyileşmesini etkileyen bazı ilaçların kullanımı durumlarında ancak konunun uzmanı hekimler ile kombine bir tedavi planlaması ile implant cerrahileri gerçekleştirilebilir.

Aşırı sigara kullanımı da yine iyileşme üzerinde olumsuz etkisinden dolayı implant tedavisine engel teşkil etmektedir. Başarılı bir tedavi sonucu için öncelikle hastanın sigarayı bırakması tavsiye edilir.

İmplant öncesi neler yapılması gerekir?

Dental İmplant tedavilerinde eksiksiz bir muayene ve planlama çok önemlidir. Doğru bir planlama için ağız içi muayenenin yanında radyografi görüntüler ve kimi zaman da bilgisayarlı tomografilerden faydalanılır.

Röntgen ve tomografilerde gerekli kemik ölçümüleri yapıldıktan sonra hastanın ihtiyacına yönelik implant ve protezler planlanır.

Hastanın iyi bir ağız hijyenine sahip olması gerekir. İmplant öncesinde diş temizliği, diş eti tedavileri, dolgu, kanal tedavisi gibi ihtiyaçlar mevcut ise bu tedaviler gerçekleştirilip ağız hijyeni implant uygulamalarına uygun hale getirilir.

Eğer hastanın implant öncesi özel önlemler alınması gereken bir sağlık problemi var ise ilgili doktorların yönlendirmeleri doğrultusunda gerekli önlemler alınır ve hasta tümüyle implant girişimi için hazır hale getirilir.

  • İmplantlar kimlere uygulanabilir ?
  • Tek diş eksikliğinde
  • Birden fazla dişini kaybetmiş bireylerde
  • İleri yaşa bağlı tam diş eksikliğine bağlı durumlarda
  • Yeterli çene kemiği boyutlarına sahip bireylerde
  • Yeterli kemik yoğunluğuna sahip kişilerde
  • Sistemik olarak implant uygulamasına engel bir hastalığı bulunmayan kişilerde
  • Diş sıkma, gıcırdatma alışkanlığı aşırı boyutlarda olmayan hastalarda

Uygulanabilme durumları çok genel bir ifade ile aktarılmış olup vakadan vakaya değişiklik gösterebilmektedir.

İşlem Ne Kadar Sürer?

Genelleme yapmak adına basit implant vakaları ortalama 30 dk içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak kemik durumu, yapılacak bölge, hastanın sistemik hastalıkları, prf gereksinimi, greft ihtiyacı vs.. gibi bir çok etkenler prosedüre dahil olabilmektedir. Böyle durumlarda elbette işlem süresi uzayabilmektedir. Hekimlerimiz ilgili durumları ve alternatif prosedürleri planlama sırasında hastalar ile paylaşmakta ve kısaca her konu hakkında bilgi paylaşımı sizlerle yapılmaktadır. İşlem yapılmadan önce her konu hakkında fikir sahibi olmanız sağlanmaktadır.

İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

İmplant sonrasında ağız hijyenine çok önem verilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi için var olan dişlerin fırçalanmasının yanı sıra hekiminizin önereceği ilaçlar ve gargaralar da eksiksiz olarak kullanılmalıdır.

Uygulamanın yapılmasından sonra hafif düzeyde kanamaların olması normal kabul edilir fakat ağzı çalkalamamak ve uygulama bölgesinde oluşan kan pıhtılarını uzaklaştırmamak gerekir.

İlk günlerde sıvı ve ılık gıdalar tüketilmelidir. İyileşme sürecini bozacağından, hastalarımızabu süre zarfında kesinlikle sigara içilmemesi tavsiye edilmektedir.Eğer rezorbe olabilen yani kendi kendine yok olabilen bir dikiş materyali kullanılmadıysa dikişler 7-10 gün sonra alınır.

İmplant sonrasında iyileşme süresi genellikle 4-6 aydır. Bu sürenin sonunda implant üstü protezler tamamlanarak hasta yeni dişlerine kavuşturulur. Bu zamana kadar ise özel geçici protezler yapılarak iyileşme döneminde hastanın dişsiz kalması engellenmektedir. Bu geçici protezler yapılırken özellikle kemiğe kuvvet uygulamamasına ve iyileşmeyi bozacak bir yapıda olmamasına dikkat edilir.

Belli başlı endikasyonlarda geçici dişler yapılmaması da gerekebilmektedir. Bu endikasyon en iyi tedavi planlaması sırasında hekim tarafından kararı verilir. Nadir olarak bu sürenin beklenmesi gerekmeyip implant uygulaması ile aynı zamanda üzerine gelecek protez de yapılmaktadır.

Vakadan vakaya bu duralar değişiklik gösterebilmektedir. Her vaka da bu durumlar gerçekleşmeyebilir.

İşlem sonrasında 1 saat klinik içerisinde gözleminiz gerçekleştirilir. İlgili ilaçlar tarafınıza reçete edilir ve belli başlı postoperative ilaçlar tarafınıza verilir. Uymanız gereken tüm bakım kuralları tarafınıza ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve gerekirse gösterilir. Daha sonrasında periyodik kontrol randevularınız oluşturulur ve takibiniz yapılır. Periyodik kontrol zamanları hekim tarafından yapılan işleme göre karar verilmektedir.