Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, pulpa dokusunun uzaklaştırılması, temizlenmesi, irrigasyonu ve bunu takiben biouyumlu kanal dolgu malzemeleri ile doldurulması işlemidir.

Dişe canlılığını veren pulpa dokusudur. Pulpa dokusu en iç kısımda yer alan damar, sinir ve bağ dokusundan oluşan bir yapıdır. Pulpa dokusu dişin içerisinde yer alan kanallar aracılığı ile kök ucuna ulaşır ve kök ucundan da çenemizde yer alan damar sinir ağına katılır. Bu sebeple kısaca, dişe canlılığını veren dokudur.

Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

Dişin pulpa dokusunun zarar gördüğü veya enfeksiyon geliştiği durumlarda kök kanal tedavisi uygulaması yapılmaktadır.

  • Travma sebepli zarar gören dişler
  • Derin çürükler
  • İleri derecede diş eti hastalığı olan hastalarda
  • İrritan etkilerin pullaya ulaştığı durumlarda vb..

Kanal Tedavisi, iltihabi bir durum söz konusu değil ise tek seansta bitebilmektedir. Aksi veya devital olmuş dişlerde birden fazla çok seans ile tedavinin tamamlanması gerekebilir. Bu endikasyon tamamiyle dişin durumuna göre değişiklik gösterir.

İşlem ne kadar sürer?

Kanal Tedavisi ortalama bir zaman vermek gerekirse 30 ila 60 dk arasında tamamlanabilen bir uygulamadır. Ancak bu süreye etken birden çok durum vardır. Köklerin durumu, kavitasyon durumu, kanalların durumu, kanalların eğimli oluşu, kalsifiye kanal çıkması, beklenmeyen kök kanallarının çıkabilmesi gibi..

Bu gibi durumlarda elbette süre beklenenden daha uzun sürebilmektedir. En doğru tedavi için özümsediğimiz durum, acele etmek olmayıp tedaviyi en doğru şekilde tamamlamaktır.

Günümüz ilerleyen teknoloji sayesinde kanal tedavisi tekrarı, bulunamayan kanalların ileri görüntülenme teknikleri ile saptanması çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bazı durumlarda ise kök kanalı tamamen açılamamakta ya da açılmasına rağmen kök ucundaki iltihabi süreç iyileşememektedir. Bu gibi durumlarda ise bazı cerrahi işlemler ile tedavi yapılabilmektedir.

Hasta Ağrı Duyar mı?

Tedavi öncesinde ilgili bölgeye lokal anestezi işlemi yapılmaktadır. İşlem bu şekilde tamamen anestezik maddenin etkisi altında yapılır ve hasta hiçbir şekilde ağrı veya acı hissetmez.

 

Yorum Yazın

Your email address will not be published.