Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği, plak birikimi sonrası bu plakların ve belli etkenler sonucu oluşmuş lekelenmelerin ( kahve, sigara vs.. ) hekim tarafından uygun cihaz ve el aletleri ile kaldırması, temizlemesi işlemidir. Anestezi gereksinimi kişiden kişiye farklılık göstermekte olup hassasiyeti olan kişilerde endişe bir durumdur. Detertraj ( diş taşı temizliği ) işlemleri düzenli yapılmadığında ileride gingivitis, periodontitis, kemik rezorbsiyonu, dişin enfekte olup kanal tedavisi gerektirmesi, çürükler, dişin kaybedilmesi ve daha bir çok sorunun oluşmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple her 6 ayda bir hekim kontrolüne gelmek ve eğer hekiminiz gerekli görürse detertraj işleminin yapılması tavsiye edilmektedir. İlgili tedaviler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Endikasyon durumuna göre farklı planlamalar yapılabilir.

Diş taşı, dişler üzerinde biriken bakteri plağının tükürük mineralleri ile sertleşmesiyle oluşur. Diştaşları temizlenmezse dişeti iltihabına sebep olur. Dişeti iltihabının ilk belirtisi de dişeti kanamasıdır. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri de bu iltihap ve kanamadır.

Diş taşları düzenli olarak temizlenmezse dişetinin içine doğru ilerlemeye devam eder ve dişi destekleyen dokulara daha çok zarar vermeye başlar. Bu durumda dişeti iltihabı diş köküne doğru ilerlemeye başlar. Sağlıklı dişeti dokusu dişe yapışık dururken, kök yüzeyinde biriken diştaşları dişetini dişten ayırmaya başlar ve dişlerin etrafında cep dediğimiz boşluklar oluşur. Bu boşlukların derinliği 3-5 mmlere ulaşır. Bu bölgelerin temizliği için Küretaj işlemi gerekir. Lokal anestezi yapılarak kök yüzeyleri ve dişeti cebinin içinde oluşan iltihaplı dişeti dokusu temizlenir ve dişetinin yeniden kök yüzeyine yapışması sağlanır.

Detertraj

Diş taşı temizliği (detertraj) dişlere zarar veren bir işlem değildir. Dişlere asıl zarar veren diştaşlarıdır ve eğer temizlenmezlerse diş kayıplarına kadar varan dişeti hastalıklarına sebep olurlar. Dişeti çekilmesi ile başlayan kayıplar çene kemiğinin erimesiyle devam eder. Dişeti ve kemiğin çekildiği bölgelerde diştaşı oluşumu devam eder. Küretaj bu bölgelerin tedavisi için gereklidir.

Herhangi bir kayıp oluşmadan düzenli diş hekimi kontrolleri ve diş taşı temizliği yaptırmak ağız sağlığını korumanın en kolay ve gerekli yoludur.

Diştaşı oluşumunu engellemek de ağız hijyenini en iyi şekilde gerçekleştirerek olur. Diş fırçası ile birlikte mutlaka diş arası temizliği yapmak hem diştaşı oluşumunu hem de çürükleri engeller.Son dönemde halk arasında ağızdan ağıza yayılan diş taşı temizliğinin tehlikeli olduğu söylentisi hiçbir bilimsel kanıta dayanmaz. Aksine diş taşlarının temizlenmemesi halinde daha ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Detertraj olarak adlandırılan ve diş taşı oluşumunu temizlemek için uygulanan yöntem, diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş Taşı Temizliği, her 6 ayda bir uygulanması gereken tedavi, çoğu zaman acısız ve kanamasızdır. Ancak diş taşı oluşumu ileri aşamalarda ise daha etkili tedavilerin uygulanması gerekebilir. Tedavinin süresi hastanın durumuna göre değişebilir.