Diş Çekimi

diş çekimi

Diş Çekimi, ağız sağlığını tehdit eden çeşitli sorunlar, diş çekimini zorunlu kılabilir. Aşırı diş çürümesi, diş enfeksiyonu, ortodontik tedavi ile bağlantılı işlemler ve kalabalıklaşma gibi sorunlar diş çekimini gerektirebilir. Ayrıca, kemoterapiye tabi tutulan veya organ nakli yaptırmış kişilerin ağız sağlığını korumak için diş çekimine ihtiyacı olabilir.

Birçok hasta çekim öncesinde ağrı sorunu yaşarken, doğru şekilde uygulanan diş çekimi uygulaması neredeyse ağrısızdır ve hızlı bir iyileşme süresine sahiptir. Hastalar, uygulama sonrası makul bir süre içinde normal fonksiyonlarına devam edebilirler. Tecrübe yalnızca ağız sağlığı koşulları için değil, tüm tıbbi koşullar söz konusu olduğunda önemlidir.Diş çekiminde uygulanan kuvvetten çok çekim tekniği önemlidir.

İşlem Hakkında

Görünür dişlerin çıkarılması basit bir çekim prosedürü ile yapılabilirken, kırılan veya yüzey altında kalan dişler, daha ileri cerrahi bir operasyon ( dişhenüz görünür seviyeye gelmediyse, diş geniş veya kavisli köklere sahip ise gibi bir çok etken ) gerektirebilir. Tedaviye başlamadan önce, hekiminiz dişinizin bir röntgenini çeker. Tüm koşulların stabil olduğundan veya tedavi edildiğinden emin olmak için çekim öncesinde antibiyotik reçete edilebilir. Bu durum vakadan vakaya farklılık gösterebilmektedir.

Diş çekimi dişinizin görünür veya etkilenmiş olmasına bağlı olarak basit veya cerrahi olarak gerçekleştirilebilir. Görülebilen dişlerin çoğu, basit bir ekstraksiyon işlemiyle çıkarılabilir. Hekiminiz, bölgeyi uyuşturmak ve ağrıyı hissetmenizi engellemek için lokal bir anestezi enjekte eder. Belli başlı durumlarda Cerrahi bir diş çekimi sırasında kombine anestezi uygulamaları yapılabilir. Her iki yöntem de baskı veya çekilme hissine rağmen, neredeyse ağrısızdır.

Dişi hareketlendirmek adına elevatör adı verilen bir alet kullanır. Uygun hareketlenme sağlandığında, belli bir zamandan sonra uygun el aletleri ile dişin çekimi kolayca tamamlanır. Daha sonrasında eğer var ise çekim boluğundaki temizlenmesi gereken dokular temizlenir ve endikasyona göre eğer gerekli ise bölgeye çeşitli ilaçlar veya başka biouyumlu materyaller konur. Kapatma esnasında eğer gerekli ise süture edilir, gerekli değil ise edilmez. 1 gazlı bez ısırtılır ve işlem tamamlanmış olur.

Çekim sonrası bakım çok önemlidir ve detaylı olarak hastaya bu bakımın nasıl yapılması gerektiği anlatılır. İleri tarihli kontrol randevusu hastaya verilir ve takipe alınır.