İmplant Üstü Sabit Protez; İmplant destekli protezler, çene kemiği içerisindeki implantlar üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protez çeşitleridir. Ağzında hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan hastalara rahatlıkla implant destekli protezler uygulanabilmektedir.
İmplant destekli sabit dişler, diş eksikliklerinde doğal dişlere en yakın uygulanan tedavilerdir. Bu sebeple bakımları da doğal dişlerin bakımlarına çok benzemektedir. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere fırçalanmalıdır. Protez ile dişeti birleşiminde kalan alanları arayüz fırçaları , diş ipleri ve diş fırçaları ile düzenli olarak temizlenmelidir. İlk yıl içinde 3 ile 6 ay düzenli olarak diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır.
İmplant üstü protezler, dişsiz alanda uygulanmış olan implantların üzerine yerleştirilen ve onlar tarafından desteklenen protezlerdir. Vakadan vakaya ve hastanın istekleri, beklentileri doğrusunda hareketli veya sabit olacak şekilde bir çok farklı şekilde yapılabilir.
Protez yapılırken genellikle zirkonyum destekli porselen kron tercih edilir. Farklı durumlarda endikasyonlar değişiklik gösterebilir.
İmplant Sayısı Belirleme
Tamamen dişsiz hastalarda kullanılacak implant sayısı çene durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu sayı tek çene içerisinde 4 ten 8’ e kadar çıkabilmektedir. En doğru endikasyon muayene esnasında konmaktadır.
İmplant üstü sabit protez, tamamen dişsiz bir çenede full ark şeklinde yapılabileceği gibi kron şeklinde tek diş eksikliklerinde de implant üstü kron şeklinde de yapılabilmektedir. Buradaki amaç diş kayıp durumlarında hastanın tak-çıkar proteze ihtiyaç duymadan sanki kendi dişiymiş gibi implant uygulanıp üzerine daimi olacak şekilde sabit bir protez planlanmasıdır. Kullanım rahatlığı olarak çok tercih edilmekte ve hareketli protezlerin yerini ciddi şekilde almış bulunmakta.
İmplant uygulaması, dişin kendi kökü gibi işlem görmekte ve çene kemiklerine daimi bir bağlanma sağlamakta. Üst yapısı da proteze dahil edilerek tutuculuk bu alanlardan sağlanır ve protez bu şekilde implantlar üzerine daimi bir şekilde simante edilir. Hastalar da uzun seneler protezlerini sağlıklı bir şekilde kullanabilmektedir.
İşlem Nasıl Yapılır
İmplant üstü sabit protez işlemi de endikasyona göre değişiklik gösterebilmektedir. Kaybedilen diş sayısı, lokasyonları, çene kemiği yapısı, kret şekli-yapısı gibi. Uygulanacak implant çeşitleri, yapılacak olan cerrahi teknik, kullanılacak olan protez çeşidi bu sebeplerden değişiklik gösterebilmektedir. Hekim planlamayı yaparken bu süreci hasta ile geçirmekte ve en uygun ve doğru tedavi ikili hasta/hekim ilişkisi içerisinde sağlıklı bir şekilde ilerlemektedir.