Kemik Grefti ve Sinus Lift

Kemik Grefti ve Sinus Lift

Kemik Grefti ve Sinus Lift; Kimi zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak implantın uygulanacağı çene kemikleri yeterli yükseklik ve kalitede olmayabilir. Bu durumlarda implant cerrahisi öncesi ya da aynı seansta “greftleme” olarak adlandırılan çene kemiği yükseltme uygulamalarına başvurulur.

Özellikle üst çenede kimi zaman sinus sarkmalarının kemik kaybına eşlik etmesiyle implant yapılacak bölgede yeterli kemik bulunmaz. Bu durumda “sinus lifting” denilen özel bir greftleme operasyonu gerçekleştirilir. Halk arasında “kemik tozu” olarak bilinen kemik greftleri bölgeye uygulanır.

Genelde kemik greftleri sığırdan elde edilmekle beraber toz şeklinde kullanılır.

Greft çeşitleri farklılık göstermektedir. Allogreft, xenogreft ve otojen greft gibi. Xenogreft, yukarıda bahsettiğimiz gibi insan kemiği ile uyumlu olabilen belli başlı canlılardan elde edilmektedir. Bazı durumlarda ciddi kemik kaybı olan vakalarda otojen greft kullanılabilmektedir.

Otojen greft haricinde, yine endikasyona ve işleme göre değişiklik gösterebilen allogreft de kullanılabilmektedir.Allogreft ise kadavralardan (hayatını kaybetmiş, ancak tıbbi kullanıma kişinin kendi rızası ile adanmış beden ) elde edilen bir greft çeşitidir. Çok pahalı olmasıyla bilinir ancak bazı durumlarda allogreft kullanmak zorunludur.

Fakat kemik kaybının çok fazla olduğu bazı durumlarda “otojen greft” olarak adlandırılan, kişinin kendi kemiklerinden alınan parçaların implant planlanan bölgelere nakli gerekir. Bu durum nadir olarak görülmektedir. Ancak özellikle çok uzun yıllar hareketli tam protez kullanan hastalarda ve kaza ya da hastalık sonucu ciddi kemik kayıplarında otojen greftlerin kullanılmak durumda kalındığını belirtmek gerekir.

Kemik Grefti ve Sinus Lift uygulamaları sonrasında kimi zaman implant aynı seans uygulanabilmekte. Bazı durumlarda ise 3-6 ay arası kemik iyileşmesi beklenir ve daha sonra implantlar kemiğe yerleştirilir.