Subgingival Küretaj

Subgingival Küretaj

Subgingival küretaj, detertraj ( diş taşı temizliği ) işleminde kaldırılacak olan plakların ilgili cihazlarımız ile ulaşamadığımız cep derinliklerinde olması durumunda tercih edilen bir cerrahi tedavi girişimidir. Periodontal cep, diş ve diş eti arasında bulunan birleşme noktasından başlayan anatomik bir ceptir. Gerekli sıklıkta detertraj işlemi yapılmadığı durumlarda bu cepler derin alanlara kadar plak ile dolabilmektedir. Bu plaklar o bölgede daha tehlikeli bir şekilde ilgili alanı enfekte etmektedir. Kök çürükleri, pulpitis, periodontitis gibi. Bu durumların önüne geçmek için subgingival küreta adını verdiğimiz tedavi prosedürü uygulanır. Normal detertraj işleminde ulaşamadığımız alanlara bu işlemde, bu tedavi için özel tasarlanmış el aletleri ile ilgili bölgelerden sungingival diş taşlarının temizliği yapılır. Oral hijyen için periodontal sağlık çok önemlidir ve bu işlemler oldukça hayati önem taşır. Bu tedavi prosedürü kişiden kişiye farklılık gösterebilir, endikasyona göre farklı tedavi planlamaları yapılabilir.

Küretaj sonrası hastada geçici ağrı durumları görülebilir. Sıcak ve soğuk hassasiyeti de yaşanabilir. Diş hekimi tarafından küretaj sonrası hastaya ağrı kesici ilaçlar önerilir. Diş küretaj işlemi sonrasında diş hekiminin gösterdiği şekilde dişlerin fırçalanması tekrar hastalık oluşmasını engelleyecektir. Dişlerde görülen kısa süreli kanamalar normaldir.Küretaj uygulaması sonrasında hastaların diş eti şişmesi, kanaması ve ağrı şikayetleri ortadan kalkacaktır. Damaklarda ve diş etlerinde rahatlama görülecektir. Sağlıklı diş etlerinin göstergesi olan pembe diş etleri ile birlikte kişinin dişlerinin görünümü de daha estetik bir hal alacaktır. Bu nedenle alanında uzman diş hekimlerinin küretaj tedavisi uygulaması diş sağlığı açısından önemlidir.

Küretaj öncesi dişi çevreleyen ve kemik içinde durmasını sağlayan lifler enfektedir. İşlem sonrası iyileşme sürecince bir miktar sallanmalar artmış gibi gelebilir. Ama liflerdeki iyileşme tamamlandıkça bu hissiniz kaybolacaktır.

Subgingival küretaj çoğu hastanın çekindiği bir tedavi haline gelmiştir. Özellikle diş taşı temizliğinin bile zararlı olduğunun düşünüldüğü bir ortamda hastalar bu tedaviden ciddi şekilde çekinmektedir.

Diş ile dişeti arasındaki enfeksiyon çok ilerlediği zaman, bu tedaviler uygulanmadığı zaman dişlerin ağızda kalması ciddi tehlike içerisine girmektedir. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda ilgili alandaki dişeti enfekte olmakta ve bu durum alanda bulunan kemiği de etkilemekte. İlerleyen enfeksiyon kemikte yıkıma sebep olmakta ve ilgili alandaki enfeksiyon büyüyerek ilerlemekte. Bunun oluşmasındaki en büyük etkenlerden birisi de diş taşları. Normal diş taşı temizliği ile temizlenemeyen, dişeti içerisinde kalmış taşlar subgingival küretaj ile temizlenmesi gerekmekte. Temilenme sebebi de bahsettiğimiz gibi enfeksiyon odağı olmasından sebeptir. Bu alana girerek ilgili alandaki taşlar temizlenir ve iyileşme gözlenmelenir. Bu sebeple bu tedavinin önemi çok fazladır ve gerek görüldüğü zaman uygulanması şarttır. İlgili tedavi endikasyona göre değişiklilikler, teknik farklılıkları gösterebilmektedir. En doğru endikasyonu ve tedavi prensibini uzman hekimlerimiz hastalar ile ikili ilişkiler desteği ile koymaktadır.